Előkészületek

Az építési telek kiválasztását a végzett tevékenység, elhelyezkedés, gazdasági-üzemelési szempontok és a későbbi fejlődési lehetőségek befolyásolják. Fontos, hogy megfelelő forrásból tájékozódjunk, milyen lehetőségeink vannak a gazdaságos és fenntartható építkezésre.

Döntés

Miután kellően tájékozódtunk a műszaki és anyagi lehetőségekről, meghozzuk döntésünket. Javasolt tervező szakemberrel való kapcsolatfelvétel, már a telek megvásárlása előtt. Ez segíthet elkerülni, hogy olyan telket vásároljunk, amire nem telepíthető le cégünk tevékenysége, nem tudjuk kialakítani a telken belüli közlekedést, vagy nem felel meg a későbbi bővítési lehetőségeknek.

Tervezés

Az első fázis a tervezési program meghatározása, amelyben rögzítjük igényeinket, ebben az építész tervező tud segíteni. Első lépésként a beépítési koncepció készül el (helyszínrajz), ahol a rendelkezésre álló adatok (szabályozás, igények, terepviszonyok) alapján, a szükséges alapterületek és közlekedési útvonalak felvázolásával meghatározzuk a további tervezési irányokat. (1-2 hét)

A vázlatterv (jóváhagyási terv) elkészítésével az épület alaprajza és megjelenése kerül kialakításra. A jó terv az, ahol egyszerre készül az épület alaprajza és tömege, mert a funkció és megjelenés oda-vissza hatnak egymásra. A kapott alaprajzok és látványtervek elemzése, esetleges módosítása és elfogadása után folytatódhat a tervezés. (2-4 hét)

A jóváhagyott vázlattervek alapján kerül kidolgozásra az engedélyezési tervdokumentáció, melynek készítése során az érintett szakági tervezők bevonásával minden lényeges tényezőt meghatározunk, majd a tervet az építési hatósághoz nyújtjuk be ÉTDR elektronikus felületen keresztül. (2-4 hét)

A tervek átvizsgálása és elbírálása után kapjuk meg az építési engedélyt. (45 nap)

A kiviteli tervek az engedélyezés beadása után elkezdhetők, az építész és szakági tervezők részletes terveket készítenek. (4-6 hét)

Kivitelező kiválasztása

Az ipari épületek kivitelezésénél talán legfontosabb szempont az ár, lévén gazdasági beruházás. Minden esetben javasolt több árajánlat kérése és azok összehasonlítása. Lehetőleg olyan vállalkozót válasszunk, aki már rendelkezik megfelelő referenciákkal és igényességgel. Többszörösen igaz lehet az, hogy az olcsóbb drágább.

Kivitelezés – Műszaki ellenőrzés

Különösen fontos a kiviteli tervek alapján történő építés, valamint a munka folyamatos műszaki ellenőrzése. Az ellenőrzést is csak olyanra bízzuk, akinek megfelelő tapasztalata van a témában.